Lögdeälven - ett besöksmål i ständig utveckling

Det finns ett genuint engagemang kring Lögdeälven, en av landets få orörda skogsälvar. Här finns det inte bara möjligheter till kvalitativt fiske och spännande vandring, här finns även en vilja att utveckla destinationen. Företagen som livnär sig på älven samarbetar för bygden och i och med den nya Norrforsgården finns numera en naturlig samlings - plats för de som rör sig längs älven.

Lögdeälven

I byn Norrfors i nordvästra hörnet av kommunen finns en av knutpunkterna för livet längs Lögdeälven - Norrforsgården. Här möter vi Sune Berggren och Stig Wahlberg - två av bygdens eldsjälar. Stig är engagerad i utvecklingen av Lögdeälvsdalen. Sune, som dessutom driver företaget Norrfors Bageri, har tillsammans med sin förening (Norrforsgårdens ekonomiska förening) förvandlat mataffären till en mötesplats för hela byn – helt med ideella krafter. Idag finns här en pub som bland annat håller pizzakvällar med hundratals besökare (somliga till och med från både Umeå och Örnsköldsvik). Här har man även bibliotek, gästdator med internet, gym samt bastu med relaxavdelning. Under sommaren finns möjlighet att hyra kanot.

- Lägenheten ovanpå har också blivit renoverad och tanken är att vem som helst ska kunna hyra hela och delar av Norrforsgården, säger Sune Berggren.
Fiska och vandra längs Lögdeälven.

Fiskande man i älven

Fiska och vandra längs Lögdeälven

För den som vill uppleva naturen och vandra är Lögdeälven i särklass. Många är de entusiastiska vandrare som dyker upp i Norrfors varje sommar på vägen norrut.

- Sträckningen har tidigare bitvis varit förfallen men vi har arbetat de senaste åren med att lyfta vandringsleden till en klart bättre standard. Varje år planerar vi förutom den återkommande ledröjningen att utöka skyltning och fortsätta renoveringen av t ex spångar, säger Stig Wahlberg.

Vandringsleden sträcker sig cirka 90 km genom Nordmalings och Bjurholms kommuner. För den ovane vandraren finns även möjlighet att ta kortare turer. Längs sträckan finns övernattningsstugor, vindskydd och rastplatser för den som söker vila eller vill ta en paus. Söker man ännu mer utmaning finns sedan Tempelleden – som utgörs av den befintliga Lögdeälvsleden, men som med utökning sträcker sig ända upp till Tempelberget i Fredrika.

En annan av Lögdeälvens absoluta höjdpunkter är fisket – som håller hög klass och varje år lockar ett stort antal fiskesugna till älven. Från mitten av maj fram till augusti pågår fiskesäsongen för fullt och här finns möjlighet att fiska havsöring, harr och lax, men även fin abborre och gädda tas i lugnare sel och sträckor. Lögdeälven är framförallt känt för sitt laxfiske och juni samt augusti är kanske bästa perioden för laxfisket. I Fällforsen finns dessutom Sveriges första laxtunnel – som gör att lax och havsöring kan vandra ytterligare 10 mil upp längs älven. Fällforsen är också en fin plats att rasta och här finns vindskydd med grillplats med härlig utsikt över fallet samt en hängbro över älven där leden byter sida. Flugfiskaren har kanske bäst chanser längs Lögdeälven för havsöring och lax men även spinnfiskaren har goda möjligheter till bra fångst.

Tjarn

Företagssamarbete

Längs älven verkar även företag inom besöksnäringen med allt från lugn vildmark till fartfyllda aktiviteter. Tre av företagen efter Lögdeälven - Tjarn Rekreation & Upplevelser, Lögdeälvcamp AB samt Älgens Hus AB (det sistnämnda i Bjurholms kommun) har tillsammans med ett antal andra turismföretag i Umeåregionen under det gemensamma varumärket River Country inlett ett formellt samarbete för att utveckla gemensamma upplevelsepaket med boende kopplat till älvdalar.

- Kommunens älvdalar är tillsammans med Olofsfors Bruk och vår kuststräcka de områden som har stor utvecklingspotential, säger kommunens näringslivsutvecklare Conny Nordendahl.

- Att samverka ger oss möjlighet att nå en bredare och större marknad, fyller Ulf Edlund (Lögdeälvcamp) i. Vi har bra produkter och tjänster enskilt men tillsammans har vi större resurser att investera och utgör på så vis en destination som klarar av att attrahera t.ex. en utländsk marknad.

Gruppen välkomnar fler samarbeten och efter älvdalen har ett par nya företag startat: Din Naturguide (i Klöse) och Lögdeå Natur & Design. Målet är att utveckla naturnära aktiviteter och guidning efter älvdalen.

- Guidning och personer med servicekänsla och kunskap om älven och naturen kommer vi behöva när vi får fart på våra gemensamma produkter, avslutar Ulf.

Från Lögdeälvscamps konferensanläggning ser vi Lögdeälven passera i sin vackert buktande fåra. Älven har strömmat i samma trånga dalgång under minst en miljard år och åtta årstider vilket skapat en spännande topografi. Livet runt älvdalen är dock långtifrån konstant, det förändras ständigt och skapar viktiga möjligheter för de som vill ta del av dem. Det gör älven till ett besöksmål värt att återbesöka flera gånger.