Njut av skogens höstskafferi

När hösten kommer är det dags att bege sig ut i skog och mark och njuta av skogens skafferi. Varför inte boka en härlig tur med bärplockning eller svampplockning?

Kantarellplockning i skogen

Höstfest på Tjarn - samarbete mellan Tjarn och Svamp i Norr

När svalorna har samlats för sin flygning söderut och tranorna har passerat över Tjarn-lägdan då tar vi hjälp av naturens höstskafferi för att lindra ett eventuellt vemod. Innan höstsolens värme har avtagit sitter vi tillsammans runt det höstdukade bordet och äter den måltid vi i gruppen tillagat. Nya erfarenheter har lagts till gamla och kanske har vi låtit oss fascineras av den enkla ugnen där efterrättens bärpaj gräddades. Ulla Olofssons kunskaper om svamp och skogsmat kommer att ledsaga oss genom skog och över mark ända fram till den öppna eldens möjligheter.  Målet är att tillaga en måltid i naturen där varje deltagares insats är ett måste för att få ihop menyn.

Priser från 5200 kr per grupp exkl moms i samband med konferens.
Arrangemanget kan även bokas separat, inkluderar visning och vistelse på 1800-tals hemmanet Tjarn. Tidsåtgång ca 4h. Prisex. 1239 SEK per person + moms vid grupp om 10 personer.

Ulla är fil.mag. i socialt arbete och utbildad vårdlärare med yrkesarbete inom social sektor. På fritiden finns naturen där för avkoppling, upptäckter, äventyr och inte minst som skafferi. För att sprida kunskap om svamp som mat och få människor att ta tillvara dessa råvaror är Ulla med i företaget Svamp i Norr. Svamp i Norr är en ekonomisk förening bestående av ett 25-tal medlemmar med en sak gemensamt; ett brinnande intresse för svamp! Svamp i Norr plockar, förädlar och säljer svamp och annat vildväxande till butiker, restauranger och privatpersoner.

Hjortron

Plocka bär och svamp

Att plocka bär och svam är en rofylld naturupplevse och gott att äta. Det finns även risker och regler man är tvungen att ta reda på innan man beger sig ut.

När du vistas i naturen skall du:

• Komma ihåg Allemansrätten.
• Tänka på vilka bär och svampar du plockar. Plocka inte giftiga eller fridlysta växter.
• Ta reda på var eventuell jakt bedrivs i området för din egen säkerhet.
• Vara noga med var du befinner dig, ta med kompass eller GPS

Frukt, bär och svamp

Vilt växande bär och svamp tillhör markägaren så länge de står på rot eller sitter på riset. Men markägaren får inte hindra någon från att plocka dem på marker där allemansrätten gäller. Du kan inte åberopa allemansrätten som skäl för att markägaren ska ta särskild hänsyn till bären vid exempelvis skogsskötsel.

På ödetomter utan byggnader kan du ta förvildade äpplen, körsbär, hallon, krusbär och liknande utan att riskera något straff.

Plocka inte giftiga bär! Om du eller någon annan råkar äta giftiga bär, kontakta Giftinformationscentralen för råd.

Allemansrätten

Allemansrätt innebär att alla i Sverige får vara i naturen, även på områden som någon annan äger. Allemansrätten bhandlar om att visa hänsyn i naturen: inte störa människor eller djru och inte skada naturen eller annans egendom. Allemansrätten innebär att du får ta dig fram till fots, cykla, rida, plocka bär eller svamp, tälta en natt och tillfälligt vistas i naturen om du inte riskerar att skada gröda, skogsplantering eller annan känslig mark. Du får inte passera eller vistas på privat tomt.

 

Fridlysning

Du får fritt plocka växter, bär och svampar i naturen. Men var uppmärksam på att vissa växter är fridlysta och därför inte får plockas. Särskilda regler gäller i nationalparker och naturreservat. Fridlysning innebär oftast att en växtart är helt fredad – du får inte plocka, fånga, döda eller på annat sätt samla in eller skada exemplar av arten. Du får i många fall inte heller ta bort eller skada artens frön eller liknande, även om växten finns på din egen tomt. Det finns fall med vissa växter du får plocka men inte gräva upp och sälja.

Naturskyddsverket har mer information om vilka arter som är fridlysta.