Olofsfors Bruk – ett av Sveriges mest välbevarade järnbruk

Att besöka Olofsfors Bruk är som att träda in i en annan tidsepok. Längs Leduån breder det mer än 250 år gamla järnbruket ut sig och förstummar såväl långväga turister som de dagliga lokala besökarna. Ända sedan 1762 har järnet stått i fokus här på bruket och gör så än idag.

Olofsfors bruk sommar

Aktörer på bruket

Olofsfors Bruksmuseum

Stiftelsen Olofsfors Bruksmuseum har till uppgift att  vårda byggnader och markområden på bruket. Genom utställningar, guidade turer och aktiviteter berättar vi om brukets historia. Stiftelsens styrelse består av representanter från Nordmalings kommun, familjen Barbro Westerberg samt Västerbottens museum.  Vi finns på plats med personal året runt. Kontakta oss gärna!  

Sedan sommaren 2013 återfinns Kulturrum Olofsfors bruk (bruksmuseets fasta utställning) i Kuskbostaden.

Under sommarsäsong kan du få guidning hos oss men boka gärna tid!

Felix Wink Crafted Design

Felix Wink Crafted Design är ett kombinerat möbelsnickeri- och designstudio.  Drivkraften bakom FWCD bygger på glädjen och längtan att skapa hantverksmässigt väldesignade lösningar som ökar välbefinnandet åt användaren. Felix Wink Crafted Designs verksamhet har tre grenar: småskalig produktion av möbler och produkter, produkt- och konceptutveckling samt workshops/kurser/förelkäsningar.

Galleri Eleonora

Galleri Eleonora är inrymt i ljusa luftiga lokaler i den norra flygeln i den stora ladugården som ligger på herrgårdsområdet. Galleriet är uppkallat efter disponentfrun Eleonora Ehrnberg. Här finns olika utställningar under året.

Jorma Samlgren, timrare

Jorma Salmgren är timrare utbildad vid Dalarnas Timringsutbildning som nu har hittat tillbaks till sina rötter och bedriver verksamhet utanför Manufaktursmedjan. Nyproduktion samt renovering av timmerhus och större träkonstruktioner. Jorma håller även kurser i timring under sommaren.

Kafé Anno 1762 

I den gamla skolbyggnaden på Olofsfors bruk hittar du  Kafé Anno 1762.

 

 

 

Olofsfors Herrgård

Olofsfors Herrgård, restaurang och konferens

Olofsfors Herrgård har en restaurang som har lunchöppet under året och även sommaröppet med á la carte. Restaurangen håller även i events. De håller även i konferensverksamheten på bruket och kan erbjuda lokaler för konferenser från 6 personer upp till 250. Passa även på att övernatta på herrgården i något av de 22 rummen. Bastu nere vid dammen finns.

Anettes Byggnadsvård, antikt och inredning

Anettes byggnadsvård antikt & inredning är en butik som präglas av unika föremål  från förr och nya moderiktiga inredningsprylar som tillsammans formar det som gör butiken så unik.
Mixen mellan gammalt och nytt i total harmoni. I butiken finns en ständig ström på nya varor och det gör att  innehåll förändras ofta.

Anette byggnadsvård antikt & inredning håller även kurser i byggnadsvård, ex fönsterrenovering, lär dig marmorerings teknik m.m. Kontakta oss före mer information. 

Sofie Weibull, bildkonstnär

Sofie Weibull har sin ateljé i manufaktursmedjan på bruket.

Stefan Markström, konstnär

Konstnären Stefan Markström har sin ateljé i manufaktursmedjans övre del på bruket.

Anneli Andresen, konstsmed

Anneli Andresen smider och säljer interiör och smycken på beställning.

Fönsterbruket

Fönsterbruket drivs av Steen Asbeak Baerentsen som är specialist på fönsterrestaurering men även utför andra typer av byggnadsvård samt vård- och underhållsplaner.

Baudins konst

Fristående aktörer

Mattias Baudin, konstsmed

Konstsmeden Mattias Baudin har sin smedja på bruket.